Isnin, 28 Disember 2015

School Holiday Part 1!

School Holiday with kiddos 2015!

Plan punye plan nak buat passport anak bagai kekononnya nak School holiday ke Ho Chi Minh City lepas terserempak dengan Alif syukri terlajak laris with kiddos dekat Tan so nat Airport and tersama flight dengan diaorang.. Then discuss dengan Mr Doc Hasbi next school holiday cantik jugak idea if bawak anak ke sini kan.. At least Merasai angin ke luar malaysia pulak.. Haha~~  Asik2 naik Cameron & Genting Highland! Ekekek..;p

Budget untuk anak2 if Cuti sekolah memang dah sesiap simpan dalam tabung!  ..Jadi bila difikirkan balik yang ke 100 kali, macam tak sesuai je nak bawak pergi sana.. Sebab utama difikirkan Si mak nya yang akan lebih2 pergi shopping moping mengalahkan anak yg sepatutnya entertain diaorg bercuti.. Hahaaa!! Siapa yang dah pernah sampai Vietnam situlah tempat syurga mak mak membeli belah..! Jadi terus ubah plan! Konon nak pergi luar negara sangattt tapi malaysia ni pun banyak lagi tempat tak khatam.lol:p.. 

So discuss2 balik kitaorang Book travel ke Melaka and Port Dickson untuk 4 hari 3 malam.. Rasa sakan dah kot 4 hari tu... Before pergi si ayahnya siap buat itternary dari day 1 until day 4...Macam tourist guide gehtuu.. hehee

Day 1

Keluar dari rumah around 12pm.. Terus waze direct to Bayou Lagoon Park Resort Melaka.. Lunch KFC nearest Bayou, then check in around 330pm..  We stay here utk 2 Nights. Sesampai sana suruh bibik bawak bebudak pergi terjun Waterpark kat bawah. Dah memasing punye excited nak terjun..tak menyabo dah.. ;)

Cuti Sekolah bersama anak-anak ke melaka dan port dickson



Bercuti ke melaka sekeluarga

Menginap di Bayou Lagoon Resort Melaka
Amir Khalif dan Amina Sofia dah ready nak mandi kolam Bayou Resort
Malam tu kitaorang dah plan awal2 lagi nak Ber'Shell Out' di Restoran Selera Warisan D'Maria berhampiran MITC Ayer Keroh Melaka. This place ramai sangat yang suggest disebabkan Sedap & Murah..! Siap masuk dalam entry "Oh Bulan".. Jadi tak fikir panjang dah & termasuk jugak dalam schedule dinner. Terus meluncur laju ke sana selepas maghrib.

Sesampai sana tak ramai lagi orang. Duduk dekat meja & order utk 3 set makanan Dewasa.. Katanya 1 set utk RM30. Price not bad la kan.. Budak2 tak dikira. I have 4 kids.. Jadi we ols duduk la dekat meja panjang yg boleh memuatkan 3 Adults + 4 kids.. Even si baby just pangku.. Tapi nak la tempat yg luas ckit utk tak berebut bagai nanti. Tau2 jelah kalau dah 3 hero malaya bergabung..huhuu... Then after 10 min termenung atas meja, You knowww what! Tersangatlah BAD SERVICE honestly bagitau.. Diaorg pergi siapkan tempat kami nak bershell out tu di tepi sinki & meja yg kecik dengan 4 Kerusi. Woowoo..! 

Ni first time kot pergi kedai makan duduk tempat lain they serve tempat lain tanpa apa2 signal terlebih dahulu. Ada ke patut? Kot la nak inform ke apa. Ni alih2 dah siap hidangan meja makan, then Makcik tu just bagitau "dik, dah siap meja belah sana".. And me yg rasa blur2 berasap dah keluar ni, tanya dkt owner tu.. Kenapa sana? Tak sini.. Anak ramai ni.. Tu meja kecik. Alasan dia sebab order 3 set shj ikut kepala dewasa.. Oh macam tu eh! Dah kalau anak ada 10 tapi kepala dewasa 2 org kiranya kasi meja utk 2 org jela ye.. Its soo Bad Service! 

Makan malam di shell out melaka yang terlebih mahal
Muka of coz kena maintain senyum nak masuk blog kan..hahahha.. Tu meja untuk 3 orang they serve terpaksa amik kerusi letak bucu sorang.;p (Kemewets nye si bibik..lol..;p)

Dinner shell out di melaka kurang memuaskan

Nak makan rasa macam dah lain macam. Tawar hati. Bila beralih plk kat meja tu.. Eh apesal sikit pulak? Trs scroll fb kawan yg pernah makan kat sini dia inform order 3 set banyak sangat sampai tak habis makan.. Seriously lain! Tengok meja sebelah yg they serve utk 2 set makan dewasa, eh asal sama je. My hubby tak nak cerita panjang lebar, just makan cepat2. Orang cakap sedap sgt sambal, for me is biasa sahaja! Jauh beza dengan tempat lain. Bukan sebab dah marah tapi memang biasa sahaja! After this trs Band & katakan tidak utk this place! Service BAD (thumbs ke bawah sejuta kali) ahakss..;p

Menonton 9D theatre di Bayou Lagoon Resort Melaka


Balik Apartment bawak anak tengok 9D Theatre utk release tension yg td. Yg ni pulak rasa bukan 9D, tapi 2D je kot. Tapi layankan jelaaa demi anak..;")

Day 2

Hopefully today More shining Day for us to Enjoy! After Breakfast at Bayou terus ke Melaka Heritage. Bandar yang penuh dengan sejarah. Rasa nak menitik pulak air mata..;'(.. Teringat zaman kecil2 ku disini. My parents bawak naik beca & jalan2 around here. Today its my turn pulak. How time flies so fast. Termenung seketika... Hewhew.. Banyak sgt dah perubahan and dah berkembang maju dari satu tempat ke tempat yg lain.

Round2 ambil gambar sampai ke puncak then naik beca keliling bandar melaka. Si Ayah beriya bercerita dekat si anak sejarah2. Parameswara, puteri gunung etc.. Hehee~~(Maknya tak berapa minat sejarah jadi muka blur2..;p)


bergambar dgn burung nuri di a famosa melaka

jalan-jalan dalam kota lama a famosa melaka

bercuti dgn keluarga ke bandaraya bersejarah melaka

bercuti dgn keluarga ke bandaraya bersejarah melaka raya

bercuti dgn keluarga ke bandaraya bersejarah melaka nai beca
Time ni bersungguh pakcik beca ni stop dari satu tempat ke satu tempat.. Bercerita tentang sejarah melaka.. Tengok pembawa beca lain takda pun stop2 nak story.. how lucky kitaorang that day sebab naik beca pakcik ni. At least we gain some knowledge right?

bercuti dgn keluarga ke bandaraya bersejarah melaka dgn family

bercuti dgn anak-anak ke bandaraya bersejarah melaka


melancong ke tempat menarik di bandaraya bersejarah melaka

Makan angin dgn keluarga ke bandaraya bersejarah melaka

Jalan-jalan sekitar Bandar Bersejarah Melaka

Bergambar depan kota sejarah A Famosa Melaka

Jalan-jalan naik beca sekitar Bandar Bersejarah Melaka Raya

Jalan-jalan naik beca sekitar Bandar Bersejarah Melaka

















Next, our lunch at "Ta Chi House cafe.." 

Makan di restoran baba dan nyonya paling sedap di melaka

Ni pun suggestion dari Blogger2.. Mula2 nak pergi makan dekat asam pedas yg fames tu. tapi fikir balik alang2datang Melaka wajib pekena masakan Baba Nyonya.. Barulah betul2 feel~.. Asam pedas kl pun ada..ghee..;p Berdoa moga tak jadi macam semalam. Hehee.. Sesampai sana Alhamdulillah! Dapat parking betul2 depan kedai apek ni. Masakan Baba Nyonya Chinese Muslim. Masuk2 terus tanya, Halal & ada cop Jakim? Si apek ni bagi salam & cakap semua tu ada. so tak cerita banyak terus mengorder yg disuggestkan oleh apek ni. 
Here all this list!

Lunch di restoran baba dan nyonya paling best di Melaka

Kitaorang pun Order Asam Pedas ala Baba Nyonyas.. Seriously sedap! 

Makan cendol durian baba nyonya paling sedap melaka
Perghh..!! Cendol Durian memang kasi 10 Bintang dooo..! Sedap gilss..lol;p.. Of coz will come again next!

Sampai hotel lepas solat, trs berkampung di waterpark bawah sampai kecut segala mana yg kecut! Haha... Seriously sgt best sbb mak ayah pun naik sekali gelongsor pusing2 dengan anak2. Best sangattt!! Release je fikiran.. 

Seharian mandi main air di Bayou Lagoon Resort Melaka







Malam tu, pergi makan dekat "Pak Putra Tandoori & Naan Restaurant".. Yang ni pun ramai suggest if datang melaka WAJIB singgah. Perghhh..! Sampai tahap wajib tu. kitaorg laki bini ni memang suka explore makan tempat yg org suggestkan best2.. Memang suka mencuba benda baru. 


Restoran Pak Putra di melaka makan roti nan cheese paling sedap


Sesampai sana, fikir 2x nak turun ke tak. Sebab ramaii sgt org.. Hati nak cuba tapi fikir mesti lambat ke apa. Malas dah nak fikir panjang turun jela kereta pergi book tempat. Memang rezeki kami sampai je org bangun dah siap makan. Dalam 20 min jugak tunggu. Sesambil tunggu tu dengar mamat sebelah ni sembang dengan chinese lady. " i come all da way from KL to dinner here.. Memang tak boleh lawan la dekat tempat lain".. Iols kuis siku dekat si somi. Hahah..! Hamboiii sedap sgt ke tuuu.. Dr kl semata nak makan sini.. 

After that makanan kitaorang pun sampai la.. Lepas rasa sesuap sambil pejam mata, ya hampunnnn inilah Roti Naan Chese tersedap pernah aku makan!!! Seriously like pizza yg korang tarik2 ada cheese tu. haa, lebih kurang nan sini. Dengan ayam tandoori yg lembut isinya dengan rempah merah tu.. Terus rasa alaaa menyesalll tak order bawak balik bilik. Nak order lagi confirm lambat pulak. Tapi mujurr cukup orders semua kekenyangan pulang. Anak tak habis2 cakap, sedap nya ma! Nak datang lagi.. Terus teringat si mamat tu cakap tadi, all da way dtg dr kl.. Kalau aku pun sanggup kalau cenggini punye sedap! Hahaha

roti nan cheese paling sedap di melaka

To be continued next day in next entry!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...