Selasa, 6 Disember 2011

Premium Beautiful Corset Mencegah Osteoporosis & Sakit Belakang::


Premium Beautiful Corset memang diakui dan diiktiraf oleh Persatuan Tulang Belakang Sedunia  dari US, Quebec dan Kanada kerana ia boleh membantu merawat sakit belakang dan mencegah penyakit Osteoporosis.


Apa itu OSTEOPOROSIS???


Perkataan "osteo" bermaksud tulang, "porosis" bermaksud poros = Tulang poros. Penyakit osteoporosis adalah penyakit tulang yg paling kerap berlaku di dunia ni.

premium beautiful corset mencegah osteoporosis dan patah tulang belakang dan pinggul dengan cahaya FIR dan membantu vitamin D synthesisLihat contoh gambar ni, perbezaan antara kepadatan tulang normal dan tulang osteoporosis.


premium beautiful corset mencegah osteoporosis dan patah tulang belakang dan pinggul dengan cahaya FIR dan membantu badan membina vitamin D
Tulang menjadi kurang padat, rapuh dan mudah patah walaupun terjatuh dari berdiri.....

premium beautiful corset mencegah osteoporosis dan merawat sakit belakang dengan cahaya FIR dan membantu badan membina vitamin D
aduuhhh.....

premium beautiful corset mencegah osteoporosis serta badan bongkok dan membantu badan membina vitamin D dengan cahaya far infra red
Tanda-tanda lain osteoporosis adalah seperti sakit belakang, bongkok, ketinggian merosot. Penyakit ni juga dipanggil "Pembunuh Senyap" sebab org tu tak akan merasa apa2 perubahan sehinggalah tahap yg teruk.

Cara nak tahu ada osteoporosis ke x, boleh buat test dipanggil DXA (dual energy x-ray absorptiometry), lebih kurang mcm x-ray jugakla tapi special sket... Kena buat appointment dulu kat jabatan radiology nk buat test ni.

premium beautiful corset mencegah osteoporosis dan diukur menggunakan t-score meter, serta mempunyai cahaya FIR dan membantu badan membina vitamin Dpremium beautiful corset mencegah osteoporosis dan sakit belakang dan pinggul dengan cahaya FIR dan membantu badan membina vitamin D
x-ray tu bahagian tulang sendi pinggul...hotspot utk osteoporosis...tengok kaler kat T-score kat atas...org ni ada osteoporosis la tu...ada kaler merah...

Actually kita punya bone density paling maksimum ketika berumur 20-25 tahun. Lepas 25 tahun ia pun mula merosot, bergantung pada faktor risiko yg kita ada. Faktor risiko ni banyak, terbahagi kpd 2, yg tak boleh ubah dan yg boleh ubah. Faktor yg tak boleh ubah ni contohnya umur 50 tahun keatas, wanita Asia, menopos, faktor genetik, dsb.
Faktor risiko boleh ubah seperti kurang pengambilan kalsium, tidak bersenam, kurus kering, merokok, pengambilan alkohol, pengambilan ubat-ubatan seperti steroid, diuretik dan ubat sawan.

So, camna nak kurangkan risiko osteoporosis kawan2??
Kat bawah ni cara-caranya...;)

  • Bersenam - cth berjalan, joging, main tenis, menari, angkat berat dsb. Bersenam ni bukan je menguatkan otot-otot dan meningkatkan stamina, tulang pun jadi kuat dan tebal. Amalkan bersenam selalu setidak-tidaknya 3x seminggu, 15-30 minit setiap sesi.
  • Diet yg kaya vitamin D dan kalsium - pakcik dan makcik berumur lebih 65 tahun dan akak yg dah menopos kena makan 1200-1500mg kalsium setiap hari. Kita yg muda2 ni kena amik 1000mg kalsium setiap hari...Vitamin D pun penting, yg berumur 18 tahun keatas kena amik 400 i.u. vitamin D sehari, terlebih pun tak ape, maksimum 10,000 i.u. sehari. Kalau nak tau badan cukup vit. D ke tak, silalah check level vit D dlm darah kat klinik my husband kat Rawang.....tapi bukan free yek!ekekeke..;p
  • Last sekali elakkan merokok, alkohol, kafein...ini semua mengurangkan penyerapan kalsium dalam tulang.
If dah terkena osteoporosis tu, ada ubatnya...selain kena makan supplement vit D dan kalsium yg cukup ada beberapa ubat kat pasaran utk mengekalkan kepadatan tulang seperti Fosamax, Actonel, Boniva dan Redclast.

Bercakap pasal vitamin D ni, sebenarnya ia diperlukan badan utk menyerap kalsium dan phosphate. Dua mineral ni la yg menjadi tulang. Vitamin D ni ada dlm makanan spt mentega, susu, ikan, bijirin. Tetapi, badan masih memerlukan cahaya matahari utk menghasilkan vitamin D yg aktif iaitu vitamin D3. Tengok gambarajah kat bwh ni...


premium beautiful corset mencegah osteoporosis dan patah tulang belakang dan pinggul dengan cahaya FIR dan membantu badan membina vitamin D3 dengan adanya cahaya matahari UVB
Opss, nanti dulu!!...cahaya matahari tu mestilah kena direct kat kulit, tak boleh di tempat yg teduh, dalam kereta atau pakai sunscreen, dan antara jam 11 pagi - 3 ptg... sebab yg kita nak adalah cahaya ultraviolet-B, bukan uv-A...

Beza antara uv-A dan uv-B ni, uv-A berbahaya pada kulit, boleh menyebabkan kanser kulit dan uv-A ni boleh melepasi cermin, awan, asap, debu dsb...yg si uv-B ni pulak terbalik...ia bagus utk badan kita jana vitamin D3, tapi problem dia tak boleh lepas sunscreen, cermin, awan, asap dsb...

Tu yg susah sket nak dpt uv-B ni tanpa kena uv-A...habis macamana tuuu???hurmmm..


Jawapannya mestila ada~~!!.Di dalam fabrik "Corset Premium Beautiful" laaa... kenapa yeee??

Sebab corset jenama no. 1 ni ada Teknologi F.I.R. yg mana tenaga FIR adalah satu-satunya anti-dote (penawar la senang criter) kepada kesan toksik uv-A yg berbahaya...

Amacam? best kan corset ni... pas ni tak perlu risau dah kena panas lama2, takyah pakai sunblock tebal2, takyah tinted kete yg mahal2..pakai corset ni cukup dah...selebihnya berserah pada Allah...InsyaALLAH...amin..;)

So, sesiapa yg di luar sana nak mencegah Osteoporosis, pakailah Premium Beautiful Corset okeyy!!

Call now :
Adibah
019-6615447


More Related Info:
http://www.farinfraredmedical.org/
http://www.lifecare.com.my/hp_BonemineraldensitometryBM.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...